Tynnplater - stansing og knekking

Stansing og knekking er to metoder som er svært vanlige å bruke i blant annet produksjon av tynnplater, uavhengig av hvilket materiale man snakker om (rustfritt/syrefast, aluminium, stål etc.). Mens stansing kan brukes til å lage hull i tynnplater eller forme hele produkter uten bruk av varme, så er knekking en effektiv måte å forme tynnplater på med ønsket vinkel og størrelse. Les mer om begge metodene i denne artikkelen.

Hva er stansing?

Stansing er en rimelig og effektiv metode som ofte brukes for å lage hull i tynnplater. Det er en forholdsvis hurtig metode, som derfor ofte gir lave produksjonskostnader. Når man former tynnplater med stansing, så skjer formgivningen ved hjelp av en presse. Man har ulike former for stansing, som snittstansing, trekkstansing og bøyestansing – der alle metodene passer til ulike formål.

En av fordelene med å bruke stansing som produksjonsteknikk er at man unngår bruk av varme, samtidig som stansing kan brukes på det meste av materialer. Bruker man en eksenterpresse, som har en presskraft på opptil 1000 tonn, så kan disse bidra til å forme produkter som badekar eller metallvasker ved hjelp av et enkelt slag.

Les mer om stansing på Wikipedia.

Over til knekking …

Ved bruk av knekking som produksjonsteknikk kan man forme tynnplater til alle mulige former og vinkler. Man er avhengig av en avansert maskinpark og dyktige maskinførere for å kunne utnytte de mulighetene som ligger innenfor knekking.

Knekking av tynnplater kan enkelt beskrives slik: Man plasserer ønsket plate på underdelen av en maskin, og bruker overdelen som presses ned mot metallet for å «knekke» platen. Disse maskinene har gjerne mange innstillingsmuligheter slik at man kan oppnå ønsket vinkel, kvalitet og størrelse på platene.

Nysgjerrig på hva vi kan tilby innen plateproduksjon? Les mer her.